Branża piekarnicza i cukiernicza jest stosunkowo pewnym źródłem dochodu. Co więcej, rozkręcanie tego typu biznesu nie wiąże się ze zbyt wielkim ryzykiem. Posiadanie np. małej osiedlowej cukierenki to doskonały argument za tym, aby rozszerzyć ofertę o np. aromatyczną kawę czy różnego rodzaju herbatę lub napoje bezalkoholowe. Warto też mieć na uwadze, że pieczenie to szalenie kreatywne zajęcie i wyzwala w człowieku możliwość wykazania się poprzez tworzenie smakowitych wypieków. Aby cukiernia mogła funkcjonować, musi być otwarta we właściwym miejscu., np. jako punkt w galerii handlowej czy w niewielkim lokalu w miejscu charakteryzującym się dużym natężeniem ruchu.
piec
Jeśli zamiast np. kawiarnio-cukierni bardziej zależy Ci na stworzeniu profesjonalnej cukierni z pełnym wyposażeniem, również nie powinieneś mieć większych powodów do obaw o swój biznes. W ten sposób możesz prowadzić hurtową produkcję słodyczy z przeznaczeniem do dystrybuowania ich do innych sklepów. W tym przypadku nie ma znaczenia gdzie otworzysz swój biznes, bo i tak wszystkie produkty trzeba będzie dowozić do klientów.
Załóżmy, że rozważasz otworzenie firmy produkującej wypieki. Masz już lokal z odpowiednio dużą halą produkcyjną, sanitariatem, przebieralnią oraz biurem i pomieszczeniami socjalnymi. Teraz, mając na uwadze to, jakimi wypiekami chcesz się zajmować, powinieneś wybrać odpowiednie wyposażenie.
W przypadku piekarni i cukierni, najważniejszym sprzętem zdaje się być oczywiście piec. I to nie byle jaki piec - piec tunelowy. Przed dokonaniem zakupu powinieneś sprawdzić, czy urządzenie, które Cię interesuje jest niezawodne, energooszczędne i solidne. Miej na uwadze, że zakup wyposażenia cukierni trzeba traktować w kategorii inwestycji, której nie dokonuje się co kilka miesięcy, ale co kilka lat. Piec jest elementem wyposażenia, na którym z pewnością nie warto oszczędzać. Właściwie użytkowany i konserwowany piec posłuży przez bardzo długi czas, zapewniając ciągłą produkcję rozmaitych wypieków.
maszyny do formowania
W podstawowym wyposażeniu cukierni warto umieścić też wysokiej klasy automat do formowania. Na rynku dostępnych jest wiele podobnych maszyn. Tak, jak w przypadku pieca, tak i tutaj nie warto wybierać opcji bardziej ekonomicznych. Zakup wysokiej klasy urządzenia to przede wszystkim inwestycja w biznes i jego rozwój.
Producenci coraz częściej proponują do wyposażenia cukierni nowoczesne urządzenia wielofunkcyjne, które z powodzeniem wykonają pracę kilku wykwalifikowanych cukierników. Tego typu urządzenia pozwalają tworzyć naprawdę wiele różnych rodzajów ciasteczek, np. pierniki, kokosanki, bezy, ciasteczka nadziewane, dekorowane czy w kilku kolorach. Taki wielofunkcyjny automat przyda się zarówno w niewielkiej cukierni, produkującej wypieki na własny użytek, jak i w profesjonalnej hali, specjalizującej się w wytwarzaniu hurtowych ilości jednego produktu.
W wyposażeniu każdej cukierni powinny się także znaleźć odpowiednie blaty robocze, oblewarki do czekolady, tace, misy, powierzchnie magazynowe, lodówki oraz zmywarki. Nie należy zapominać także o środkach czystości oraz produktach przeznaczonych do pakowania - pudełek, folii czy opakowań papierowych.
niezawodne wyposażenie
Wielu przedsiębiorców, szczególnie tych dopiero wkraczających na rynek, często zastanawia się nad zakupem zupełnie nowego wyposażenia lub urządzeń używanych. I jeden i drugi zakup ma swoje zalety, ale ma też wady. W przypadku aparatury używanej za jej zakupem z pewnością przemawia atrakcyjna cena. Tutaj jednak istnieje ryzyko związane z dodatkowymi kosztami ewentualnych napraw, które mają miejsce po wygaśnięciu gwarancji. Sprzęt nabywany bezpośrednio od producenta będzie droższy, ale wszystkie wydatki związane z serwisem i konserwacją pozostają pod gwarancją. Dzięki temu, zwykle przez dwa lata, przedsiębiorca nie musi martwić się o dodatkowe koszty serwisowe.
O asortymencie produkowanym w piekarni może decydować kilka czynników. Jeśli dostarczasz produkty do punktów znajdujących się np. w okolicy kawiarni, warto wprowadzić do produkcji rozmaite słodycze, np. drożdżówki, rogaliki czy słodkie przekąski. Z kolei jeśli jesteś dostawcą wypieków do punktu sprzedającego kanapki, warto rozszerzyć asortyment o wypieki wytrawne, z wędlinami, mięsem lub warzywami. Mogą one być podawane przez sprzedawcę na zimno lub na ciepło, w zależności od możliwości punktu oraz preferencji samego klienta.
Planując asortyment piekarni należy postawić się w pozycji klienta. Wiadomo - jak jest kawa, pasuje też i ciacho. Tam, gdzie duży ruch lub więcej młodzieży, warto pomyśleć o przekąskach na słono, podawanych na ciepło. Dopiero po przeanalizowaniu rynku, będzie można odpowiednio zaplanować produkcję. Jeśli masz już wszystko, potrzebne będzie najlepsze wyposażenie. Na szczególne zainteresowanie zasługują wysokiej klasy urządzenia piekarnicze marki Hasborg. Firma jest jedną z wiodących w Europie i specjalizuje się w tworzeniu najnowocześniejszych urządzeń do wypieku ciastek. Zapoznaj się z bogatą ofertą marki Hasborg i stwórz sobie doskonale prosperującą cukiernię https://www.hasborg.pl/oferta.html