Dbać o piec konwekcyjny powinniśmy bardzo ostrożnie, żeby nic nie uszkodzić, a przy tym, żeby się nie oparzyć ! Dlatego warto wykorzystać domowe sposoby na czyszczenie pieca. Jeśli nie chcemy używać drogich detergentów, które nie są odpowiednie dla zdrowia naszego i naszych klientów, wykorzystajmy zwykłą cytrynę oraz wodę.
Wystarczy pociąć cytrynę na kawałki, wycisnąć z niej sok do żaroodpornego naczynia, a miąższ cytryny wraz ze skórką położyć za soku. Cytrynę należy zalać wodą tak, aby zakrywała całą jej powierzchnię. Tak przyrządzoną miksturę należy wstawić do pieca konwekcyjnego i ustawić temperaturę do 200 stopni Celsiusza. Gdy woda zacznie się gotować, należy wyłączyć piec i poczekać na działanie pary wodnej i cytryny w niej umieszczonej. Dzięki wodzie, która będzie parować w naszym naczyniu żaroodpornym, oraz wysokiej temperaturze, zaschnięty tłuszcz będzie łatwy do umycia.
Dlatego zostawiamy jeszcze naczynie żaroodporne na około pół godziny w piecu, a następnie wyciągamy je i za pomocą mokrej szmatki przecieramy cały piec konwekcyjny. Tutaj trzeba bardzo uważać, gdyż piec może być jeszcze ciepły ! Jeśli zabrudzenia są mocniejsze, należy użyć detergentów przeznaczonych specjalnie do mycia sprzętów gastronomicznych. Te będą bardziej bezpieczne dla zdrowia niż byle jakie detergenty ze sklepu ! Najważniejsze jest to, żeby codziennie wieczorem przemywać piec konwekcyjny, to z pewnością ułatwi nam pracę, a piec będzie ciągle czysty !