Pomieszczenie gastronomiczne powinno być urządzone w należyty sposób. Nie tylko pod względem odpowiednich sprzętów, ale i również pod względem rozkładu przestrzennego. Odpowiednie wyposażenie gastronomii jest bardzo istotne, a to z tego względu, iż należy zadbać o jej należyty układ.
komfort pracy
Jest to konieczne z tego względu, iż w pomieszczeniu przeznaczonym do przygotowywania potraw dla klientów powinna być zapewniona odpowiednia ilość miejsca do swobodnego poruszania się pracowników. Nie może dojść do takiej sytuacji, kiedy to kucharze, przygotowując posiłki będą, przysłowiowo ciągle wchodzić na siebie. Meble w takim pomieszczeniu powinny być bardzo solidne, a ich użytkowanie niezwykle wygodne. Komfort pracy powinien być na jak najwyższym poziomie. Pomieszczenie gastronomiczne musi posiadać sprzęty grzewcze, szafy chłodnicze, piec konwekcyjno-parowe i wiele innych.