30.04.2020

Jak zaplanować kuchnię w restauracji ?

Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać dobrze wyposażoną kuchnię restauracyjną, aby móc obsługiwać swoich  klientów na możliwie najwyższym poziomie. Należy z rozmysłem zaplanować odpowiednie rozmieszczenie wszystkich urządzeń w kuchni, aby były w dobry sposób ułożone względem siebie. Późniejsze zmiany są dosyć uciążliwe, dlatego lepiej jest od razu odpowiednio wszystko rozplanować.


niezbędne urządzenia

W kuchni w każdej restauracji, czy innym obiekcie gastronomicznym koniecznością jest posiadanie urządzeń grzewczych, a ich ilość i rodzaj zależy od danego lokalu. Nie obejdzie się także bez montażu okapu nad każdym z takich urządzeń, bez względu na to, jakiej mocy to urządzenie będzie. Jeżeli chodzi o rodzaj mebli, to urządzając swoją domową kuchnię nie ma z tym problemu, mamy pełną dowolność i jakiegokolwiek rodzaju chcemy umeblowanie, to takie możemy mieć, natomiast mówiąc o lokalach gastronomicznych, to wszystkie blaty czys toły muszą być wykonane z atestowanej stali nierdzewnej. Jeżeli chcą Państwo dowiedzieć się jeszcze czegoś więcej, to zapraszamy do zapoznania się z naszymi pozostałymi artykułami.

autor
Autor artykułu
Tomasz Zieliński
Udostępnij
Opinie
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dodaj swoją opinię:

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kuchnia restauracyjna musi być zaplanowana według eksperta. Swobodne i szybkie poruszanie się oraz dostęp do naczyń to podstawa.
Grażyna
21.09.2020
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Ważne jest, żeby kuchnia była tak zaplanowana aby jednoczesne poruszanie się po niej kilku pracowników nie sprawiało im trudności.
Tomasz
25.08.2020
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kuchnia w restauracji powinna być dobrze zaprojektowana, a układ urządzeń sprawić że poruszanie się po niej powinno przebiegać szybko, a wszystkie potrzebne nam rzeczy powinny być łatwo dostępne, aby klienci lokalu nie musieli długo czekać na zamówione potrawy.
~Kazimierz
15.07.2020

Zobacz także

W jakich okolicznościach łamiemy prawo?
W jakich okolicznościach łamiemy prawo?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że łamie prawo na co dzień. Tak naprawdę nie jest łatwo zawsze postępować zgodnie z jego przepisami. Jednak musimy sobie zdawać sprawę z tego, co nam wolno, a czego nie. Nie jest do tego
Rehabilitacja - jak wybrać ośrodek?
Rehabilitacja - jak wybrać ośrodek?
Wypadki przytrafiają nam się niestety najczęściej wówczas, gdy w ogóle się ich nie spodziewamy. Zdarza się, iż powodują bardzo negatywne konsekwencje, uszczerbek na zdrowiu. Nie mniej jednak możliwy jest powrót do
Meble i dodatki do ogrodu, czyli pomysł na aranżację
Meble i dodatki do ogrodu, czyli pomysł na aranżację
Gdy tylko poczujemy, chociaż odrobinę wiosny i pogoda zacznie dopisywać, marzymy o przeniesieniu się z wnętrz naszych domów do ogrodów oraz tarasów, w których będziemy mogli relaksować się samodzielnie lub w
Rozkwit Smaku: Sztuczki na Skuteczne Mycie i Krojenie Pieczarek
Rozkwit Smaku: Sztuczki na Skuteczne Mycie i Krojenie Pieczarek
Pieczarki, z swoim delikatnym smakiem i miękką strukturą, stanowią nieodłączny składnik wielu dań. Jednakże, aby w pełni cieszyć się ich aromatem, konieczne jest odpowiednie przygotowanie. W tym artykule odkryjemy sztuczki, które
Zdrowe Nawyki Żywieniowe dla Dzieci: Klucz do Rozwoju i Dobrego Zdrowia
Zdrowe Nawyki Żywieniowe dla Dzieci: Klucz do Rozwoju i Dobrego Zdrowia
Prawidłowe żywienie od najwcześniejszych lat życia stanowi kluczowy czynnik wpływający na zdrowy rozwój dzieci. W tym pierwszym nagłówku przyjrzymy się, dlaczego odpowiednia dieta jest tak istotna dla rozwoju fizycznego,
Maszyny pakujące do produktów mrożonych: kluczowe rozwiązania
Maszyny pakujące do produktów mrożonych: kluczowe rozwiązania
Maszyny pakujące do produktów mrożonych: kluczowe rozwiązaniaProdukcja i pakowanie produktów mrożonych w przemyśle spożywczym wymaga specjalistycznych rozwiązań, które zapewniają nie tylko efektywność, ale także jakość i trwałość