Wybór każdego sprzętu AGD niesie za sobą dwie decyzje- jakich funkcji oczekujemy od urządzenia oraz jak dopasować je do designu kuchni.Po pierwsze ma ono bowiem ułatwiać codzienne czynności przyrządzania posiłków, jak i sprzątania po nich, a po drugie chcemy by wyglądało elegancko i stanowiło tym samym ozdobę i spójną całość z meblami i innego typu elektroniką. Jednym z takich urządzeń jest mikrofalówka. Jak wybrać tę właściwą?
Jeśli chodzi o cechy kuchenki mikrofalowej, to najpierw należy zadecydować czy chcemy aby była ona wolnostojąca czy wbudowana w meble. Samodzielny model możemy postawić w dowolnym miejscu w na blacie kuchennym, półce czy nawet na stole. Kuchenka do zabudowy wymaga przeznaczenia na nią części szafki o szerokości około 60 cm. Umożliwia to jednak dostosowanie wygodnej wysokości mikrofalówki, na której jej obsługa będzie jeszcze przyjemniejsza. Kuchenki wolnostojące są jednak tańsze od tych doi zabudowy, a cena często także ma duży wpływ na wybór sprzętu.
Następnie warto zastanowić się nad wielkością urządzenia. Mała mikrofalówka z pewnością sprawdzi się w niewielkich rozmiarów kuchni i nie zabierze w niej wiele miejsca. Co więcej taki sprzęt będzie idealny dla osób, które chcą korzystać jedynie z podstawowej funkcji mikrofali- grzania posiłków. Im większa bowiem kuchenka, tym większe możliwości stwarza. Te 32 litrowe modele posiadają już funkcje, które pomogą zastąpić piekarnik. Jeśli nie używamy lub nie planujemy go używać zbyt często to warto postawić na takie wielofunkcyjne urządzenie.
Ważnym parametrem branym pod uwagę jest również maksymalna moc mikrofalówki. Im jest ona większa, tym szybciej przygotowujemy posiłek. Trzeba jednak uważać, by nie zepsuć potrawy. Delikatne dania nie lubią dużej mocy grzania. Potrzebują mniejszej temperatury, ale wydłużonego czasu podgrzewania.
Warto wybrać również mikrofalówkę z dodatkowymi funkcjami. Nie tylko pomaga ona w szybkim odgrzaniu i zjedzeniu posiłku, ale tez może pomóc go przygotować. Popularna właściwość kuchenki to funkcja gotowania na parze, grilla, termoobiegu czy pieczenia na "chrupko". Dzięki nim nie tylko szybko sprawimy, że posiłek będzie ciepły i gotowy do spożycia, ale też możemy przygotować ciasto na deser lub dania takie jak pizza czy zapiekanki.