Indyk to nieodłączny bohater świątecznego stołu, a jego smak można podkreślić przy użyciu różnorodnych, aromatycznych przypraw. Dziś odkryjemy tajniki przygotowania indyka, który rozpływa się w ustach, dzięki zastosowaniu odpowiednich aromatycznych przypraw.
Rozpocznijmy od przygotowania Marynaty Pomarańczowej z Miodem:
Składniki:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (starte)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Następnie..
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie nasmaruj nią indyka. Pozostaw na co najmniej godzinę, aby mięso nasiąkło aromatami.
Przygotuj teraz Mieszankę Korzenno-Ziołową:
Składniki:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
następnie
Mieszankę korzenno-ziołową wcieraj równomiernie na powierzchnię indyka przed pieczeniem.
Szał Cynamonowy i Miodowy na Skórze:
Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Potem delikatnie podnieś skórę indyka i wcieraj mieszankę z miodu, cynamonu oraz soli i pieprzu bezpośrednio na mięso. To doda wyjątkowej słodyczy i aromatu.
Piecz Indyka z Gruszkami i Selerem:
Składniki:
- 1 indyk (ok. 3 kg)
- 2 gruszki (pocięte na ósemki)
- 3 łodygi selera (pocięte na kawałki)
- 1 cebula (pocięta w ósemki)
- Sól i pieprz do smaku
Nadziewaj indyka kawałkami gruszek, selera i cebuli. Posól, popieprz, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 2,5 godziny.
Sos Żurawinowy z Nutą Imbiru:
Składniki:
- 1 szklanka żurawiny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 szklanki wody
Po tym:
W rondlu gotuj żurawinę, cukier i imbir, aż sos zgęstnieje. Podawaj do indyka jako aromatyczną konfiturę.