Wujek Dobra Rada - najlepsze porady KulinariaJaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Jaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ?

Jaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ?

Płyty grzewcze stanowią nieodłączny element pomieszczenia kuchennego. Potrafią one stanowić nie tylko element praktyczny, który umożliwia przygotowanie wyśnionego posiłku, ale także narzędzie, które cechuje się cieszącą oko estetyką. Wraz z rozwojem technologii powstały nowe rodzaje płyt grzewczych, które zadziwiają swą funkcjonalnością oraz szerokim spektrum dostępnych funkcji. 


rodzaje, wady, zalety

Każdy rodzaj posiada inne cechy, które decydują o jego potencjalnym wyborze. Przykładowo – kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu czystości, jednakże nie wymaga wykorzystywania specjalnych garnków, jest tania w zakupie oraz eksploatacji i stanowi znakomite rozwiązanie dla osób, które sporadycznie korzystają z kuchni. Dodatkowo można wyróżnić płyty grzewcze ceramiczne oraz indukcyjne. Wizualnie są niemal identyczne, jednakże proces ich użytkowania przebiega w zgoła inny sposób. Podobnie jak gazowa, płyta ceramiczna nie wybrzydza względem stosowanych na niej naczyń. Jej wadę stanowi jednak to, że długo się nagrzewa, a po zaprzestaniu korzystania z niej, jej powierzchnia jeszcze przez długi czas pozostaje nagrzana.

płyta indukcyjna

Nowinkę technologiczną stanowi ostatni rodzaj płyty – płyta indukcyjna. Wykorzystuje ona zjawisko indukcji elektromagnetycznej, a korzystanie z niej jest możliwe wyłącznie za pomocą tzw. ferromagnetyków, czyli naczyń, które wykonane zostały z odpowiedniego materiału. Sama kuchenka jest droższa od swych poprzedniczek, a zakup odpowiedniego kompletu garnków stanowi dodatkowy koszt. Jest ona jednak tania w eksploatacji, a przygotowywanie potraw przebiega szybko. Dodatkowy komfort stanowią rozmaite funkcje (np. timer), które napotkać można również w kuchenkach ceramicznych. Płyta indukcyjna przekazuje energię bezpośrednio do naczynia, dzięki czemu nagrzewa się w bezpieczny sposób i minimalizuje możliwość wypadków w postaci np. oparzenia.

Dodaj komentarz

Jacek
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Preferuję płytę indukcyjną, szybko się ją czyści, moim zadaniem szybciej przygotować na niej posiłki.

~Lilka
Dodano:
0
0

Od kilku lat mam płytę indukcyjną i nie zamieniłabym jej już na nic innego. Jest dużo bezpieczniejsza, smażenie na niej jest wręcz przyjemnością bo można tak zmniejszyć poziom grzania, że nic nie przywiera do patelni.

~Weronika
Dodano:
0
0

Zamieniłam ostatnio kuchenkę gazową na indukcyjną i jestem zadowalana ze zmiany. Przygotowanie jedzenia stało się łatwiejsze.


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Odpowiednia pielęgnacja dłoni to postawa pięknego wyglądu...
Ciekawym zabiegiem jest iniekcja usieciowanym kwasem...
Warto wybrać drukarkę która ma dodatkowe funkcje.
Wybór drukarki niekiedy jest bardzo trudny.
Możliwość przygotowywania dużo zdrowszych potraw jest...
Jeżeli jest taka możliwość to najlepiej skorzystać ze...
porada: Włoska kawa
Najlepsza kawa na świecie.
Maszyny na wyposażeniu cukierni, znacznie usprawniają cały...