Wujek Dobra Rada - najlepsze porady KulinariaJaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Jaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ?

Jaki rodzaj płyty grzewczej wybrać ?

Płyty grzewcze stanowią nieodłączny element pomieszczenia kuchennego. Potrafią one stanowić nie tylko element praktyczny, który umożliwia przygotowanie wyśnionego posiłku, ale także narzędzie, które cechuje się cieszącą oko estetyką. Wraz z rozwojem technologii powstały nowe rodzaje płyt grzewczych, które zadziwiają swą funkcjonalnością oraz szerokim spektrum dostępnych funkcji. 


rodzaje, wady, zalety

Każdy rodzaj posiada inne cechy, które decydują o jego potencjalnym wyborze. Przykładowo – kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu czystości, jednakże nie wymaga wykorzystywania specjalnych garnków, jest tania w zakupie oraz eksploatacji i stanowi znakomite rozwiązanie dla osób, które sporadycznie korzystają z kuchni. Dodatkowo można wyróżnić płyty grzewcze ceramiczne oraz indukcyjne. Wizualnie są niemal identyczne, jednakże proces ich użytkowania przebiega w zgoła inny sposób. Podobnie jak gazowa, płyta ceramiczna nie wybrzydza względem stosowanych na niej naczyń. Jej wadę stanowi jednak to, że długo się nagrzewa, a po zaprzestaniu korzystania z niej, jej powierzchnia jeszcze przez długi czas pozostaje nagrzana.

płyta indukcyjna

Nowinkę technologiczną stanowi ostatni rodzaj płyty – płyta indukcyjna. Wykorzystuje ona zjawisko indukcji elektromagnetycznej, a korzystanie z niej jest możliwe wyłącznie za pomocą tzw. ferromagnetyków, czyli naczyń, które wykonane zostały z odpowiedniego materiału. Sama kuchenka jest droższa od swych poprzedniczek, a zakup odpowiedniego kompletu garnków stanowi dodatkowy koszt. Jest ona jednak tania w eksploatacji, a przygotowywanie potraw przebiega szybko. Dodatkowy komfort stanowią rozmaite funkcje (np. timer), które napotkać można również w kuchenkach ceramicznych. Płyta indukcyjna przekazuje energię bezpośrednio do naczynia, dzięki czemu nagrzewa się w bezpieczny sposób i minimalizuje możliwość wypadków w postaci np. oparzenia.

Dodaj komentarz

Jacek
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Preferuję płytę indukcyjną, szybko się ją czyści, moim zadaniem szybciej przygotować na niej posiłki.

~Lilka
Dodano:
0
0

Od kilku lat mam płytę indukcyjną i nie zamieniłabym jej już na nic innego. Jest dużo bezpieczniejsza, smażenie na niej jest wręcz przyjemnością bo można tak zmniejszyć poziom grzania, że nic nie przywiera do patelni.

~Weronika
Dodano:
0
0

Zamieniłam ostatnio kuchenkę gazową na indukcyjną i jestem zadowalana ze zmiany. Przygotowanie jedzenia stało się łatwiejsze.


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

My name’s Eric and I just came across your website -...
My name’s Eric and I just came across your website -...
My name’s Eric and I just came across your website -...
Good day, My name is Eric and unlike a lot of emails you...
Własnoręcznie przygotowany chleb smakuje najlepiej.
Kocham włoską pizze na cienkim cieście.
Owoce liofilizowane dodaję do różnych owsianek i ciast....
Rozglądam się za odpowiednim okapem do mojej kuchni dlatego...