Niepowtarzalny smak, doskonały aromat, wysoka jakość ziaren – tymi walorami wyróżniają się typowe włoskie kawy, do których zaliczyć można między innymi popularne na szeroką skalę tradycyjne latte, latte macchiato, caffe macchiato, cappuccino oraz espresso. W każdym przypadku typowy zapach oraz posmak uzyskiwany jest dzięki doborowi odpowiednich kombinacji ziaren a także właściwemu sposobowi parzenia danych napojów.
Dystrybucja
W tradycyjnych hipermarketach ciężko jest jednak nabyć ściśle określony rodzaj arabici, nietuzinkowe odmiany kaw z dodatkami w postaci migdałów, orzechów czy czekolady, syropy smakowe czy ciasteczka idealnie komponujące się z określonym rodzajem naparu. W tym celu odpowiednim miejscem dystrybuującym szereg kawowych różności jest specjalistyczny sklep z włoską kawą. Możemy tu zamówić sporo rozmaitych produktów, które będą odpowiadały preferencjom nawet najbardziej wybrednych smakoszy kawy. W większych miastach funkcjonują tak zwane palarnie, gdzie istnieje sposobność doboru określonej mieszanki, nierzadko nawet i samodzielnie skomponowanej. Zagorzali zwolennicy kawy z mniejszych miejscowości nie muszą poprzestawać na tradycyjnej kawie z dyskontu, zaś mogą skorzystać z bogatych ofert proponowanych przez sklepy z włoską kawą działające online. W takich placówkach realne okazuje się nie tylko gruntowne wyposażenie w produkty kawowe ale także i szeroki wachlarz rozlicznych akcesoriów niezbędnych do przyrządzania smakowitego napoju – spieniacze do mleka, włoskie młynki, ozdobne puszeczki, zestawy filiżanek.
Nowe smaki
Masz ochotę popróbować nowych i nieznanych Ci dotąd smaków? Udaj się do stylowej włoskiej kawiarenki, w której będziesz miał okazję skosztować niepowtarzalnie aromatycznych kaw włoskich serwowanych przy wykorzystaniu profesjonalnych ekspresów do kawy, pozwalających uzyskać o wiele lepsze efekty niż ma to miejsce w przypadku zwyczajnego parzenia kofeinowego naparu w warunkach domowych. Na życzenie Klienta możliwe jest przyrządzenie przez baristę wspaniałych odmian espresso, a także bazujących na mocnym i wyrazistym espresso – latte, latte machciato, kaw mrożonych, z owocowym posmakiem, cappucino czy wielu innych odmian, które są uzyskiwane wyłącznie za sprawą zastosowania specjalnych sprzętów, w tym nie tylko fachowo dobranych ekspresów ale także dodatkowych akcesoriów w postaci chociażby spieniacza do mleka pozwalającego na uzyskanie delikatnej pianki. W kawiarniach z prawdziwego zdarzenia korzysta się z włoskiej kawy w saszetkach, kapsułkach lub ziaren dostarczanych wprost z palarni kaw, gdzie można samodzielne skomponować unikatowe mieszanki. Dodatkowo do zaserwowanej kawy dołączane są ptasie mleczko, drobne, kruche ciasteczka bądź prażone migdały. Nie tylko wygląda to estetycznie, ale także zdecydowanie lepiej smakuje.