Lokale gastronomiczne są zamknięte do odwołania - wynika to z najnowszego rozporządzenia, które zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw. Dla osób pracujących w gastronomii może to być dość ciężki cios - jest to związane z możliwością utraty miejsca pracy, jak również całkowitym zamknięciem restauracji. Lokale z branży gastronomicznej mogą sprzedawać posiłki oraz produkty jedynie na wynos lub z dostawą do domu. Obostrzenia zaczęły obowiązywać od października, jednakże restauratorzy nie mogą spodziewać się ściągnięcia obostrzeń przynajmniej do 17 stycznia. Jak można wspomóc branżę gastronomiczną w tej ciężkiej sytuacji?
Catering na święta
Jednym z najprostszych rozwiązań, aby wspomóc branżę gastronomiczną, jest zamawianie dań na wynos z ulubionych knajp, restauracji oraz cukierni czy kawiarni. Większość restauracji w związku ze zbliżającymi się świętami oferuje catering na święta - nie będziesz musiał stać wiele godzin przy kuchence, przygotowując wigilijne potrawy, lecz jedynie zamówisz interesujące cię dania wraz z wyznaczoną wcześniej ilością porcji i skupisz się na świątecznym wypoczynku i spędzeniu czasu z bliskimi Ci osobami. Restauracje przygotują dania wigilijne specjalnie dla Ciebie - możesz zamówić tylko jedno danie, jak również zamówić wiele dań wigilijnych wraz z przepysznymi daniami w cukierni https://www.hotelcoloseum.pl/catering.html
Jak wspomóc branżę gastronomiczną?
Oprócz cateringu świątecznego warto co jakiś czas zamawiać obiady lub kolacje z lokalnych restauracji, które mogą być na skraju bankructwa, ponieważ tracą płynność finansową - spowodowane jest to małymi ilościami przyjmowanych zamówień, a koniecznością opłacenia lokalu, a także wypłacenia wynagrodzenia pracownikom. Oferty cateringowe większości restauracji pozwolą na zorganizowanie przepysznego jedzenia na imprezach firmowych, jak i uroczystościach rodzinnych. Jeżeli wiesz, że któraś restauracja potrzebuje pomocy, warto rozreklamować ją na portalach społecznościowych oraz zachęcić do kupna smacznych posiłków znajomych czy członków rodziny.