Wujek Dobra Rada - najlepsze porady KulinariaCo to jest temperowanie czekolady?

Co to jest temperowanie czekolady?

Co to jest temperowanie czekolady?

Czekolada jest substancją wrażliwą na zapachy, wilgoć, a także na światło, dlatego w pracowniach cukierniczych niezwykle ważne jest zadbanie o jej odpowiednie przechowywanie oraz przygotowanie do nadchodzących procesów produkcji. Jeżeli czekolada zostanie wystawiona przez dłuższy czas na światło oraz na powietrze, dojdzie do jej utlenienia, dlatego konieczne jest przechowywania jej w suchym, a także chłodnym miejscu o stałej temperaturze wahającej się pomiędzy 12°C a 20°C. Dlaczego w pracowniach cukierniczych temperuje się czekoladę? Czym jest proces temperowania czekolady?


Temperowanie czekolady, co to takiego?

Głównym celem temperowania czekolady jest prekrystalizacja masła kakaowego zawartego w czekoladzie, dzięki czemu będziemy mogli uzyskać idealną konsystencję czekolady do oblewania nią wyrobów cukierniczych. Kryształy znajdujące się w maśle kakaowym podczas temperowania zmieniają swoją formę z płynnej na bardziej stabilną, dzięki czemu czekolada zyskuje na odpowiedniej twardości, a także na połysku. W tym czasie czekolada zyskuje temperaturę podobną do ciała człowieka, co ułatwia swobodne wyjmowanie ją z form. W procesie temperowania czekolady niezwykle ważne są trzy czynniki: czas, temperatura, a także mieszanie czekolady.

Jak wygląda proces temperowania czekolady w temperówce?

Istnieje wiele sposobów temperowania czekolady, jednakże w większych cukierniach i piekarniach najłatwiejszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie maszyny, jaką jest automatyczna temperówka przepływowa. Nowoczesne urządzenie przeznaczone jest do realizacji kontrolowanego procesu podgrzewania czekolady, a następnie jej kontrolowanego schładzania w określonych temperaturach, co wpływa na zapewnienie czekoladzie odpowiedniej trwałości, twardości oraz połysku. Urządzenie, jakim jest temperówka, świetnie nadaje się do oblewania ciast i ciasteczek, jak również wypełniania czekoladą gotowych form. Wspomniana temperówka umożliwia nawet dolewanie małych porcji płynnej czekolady z kociołka, który podgrzewa i roztapia czekoladę.

Dodaj komentarz


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Hey there, I just found your site, quick question… My...
Hi, my name is Eric and I’m betting you’d like your...
Cool website! My name’s Eric, and I just found your site...
Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this…...
Super przepisy. Bardzo często z nich korzystam. Polecam...
Razem z moim chłopakiem ustaliliśmy, że w każdy czwartek...
Super patent.
Dobre miejsce na zjedzenie niedzielnego obiadu. Jedzenie jest...