Wujek Dobra Rada - najlepsze porady KulinariaCo to jest temperowanie czekolady? Ocena 5 na podstawie 4 komentarzy

Co to jest temperowanie czekolady?

Co to jest temperowanie czekolady?

Czekolada jest substancją wrażliwą na zapachy, wilgoć, a także na światło, dlatego w pracowniach cukierniczych niezwykle ważne jest zadbanie o jej odpowiednie przechowywanie oraz przygotowanie do nadchodzących procesów produkcji. Jeżeli czekolada zostanie wystawiona przez dłuższy czas na światło oraz na powietrze, dojdzie do jej utlenienia, dlatego konieczne jest przechowywania jej w suchym, a także chłodnym miejscu o stałej temperaturze wahającej się pomiędzy 12°C a 20°C. Dlaczego w pracowniach cukierniczych temperuje się czekoladę? Czym jest proces temperowania czekolady?


Temperowanie czekolady, co to takiego?

Głównym celem temperowania czekolady jest prekrystalizacja masła kakaowego zawartego w czekoladzie, dzięki czemu będziemy mogli uzyskać idealną konsystencję czekolady do oblewania nią wyrobów cukierniczych. Kryształy znajdujące się w maśle kakaowym podczas temperowania zmieniają swoją formę z płynnej na bardziej stabilną, dzięki czemu czekolada zyskuje na odpowiedniej twardości, a także na połysku. W tym czasie czekolada zyskuje temperaturę podobną do ciała człowieka, co ułatwia swobodne wyjmowanie ją z form. W procesie temperowania czekolady niezwykle ważne są trzy czynniki: czas, temperatura, a także mieszanie czekolady.

Jak wygląda proces temperowania czekolady w temperówce?

Istnieje wiele sposobów temperowania czekolady, jednakże w większych cukierniach i piekarniach najłatwiejszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie maszyny, jaką jest automatyczna temperówka przepływowa. Nowoczesne urządzenie przeznaczone jest do realizacji kontrolowanego procesu podgrzewania czekolady, a następnie jej kontrolowanego schładzania w określonych temperaturach, co wpływa na zapewnienie czekoladzie odpowiedniej trwałości, twardości oraz połysku. Urządzenie, jakim jest temperówka, świetnie nadaje się do oblewania ciast i ciasteczek, jak również wypełniania czekoladą gotowych form. Wspomniana temperówka umożliwia nawet dolewanie małych porcji płynnej czekolady z kociołka, który podgrzewa i roztapia czekoladę.

Dodaj komentarz

~Adam
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Temperówka jest strasznie dużym ułatwieniem

~Rafał
Dodano:
0
0

Najłatwiej to używać do temperowania czekolady maszyny

~Katarzyna
Dodano:
0
0

Pomocne informacje

~Ada
Dodano:
0
0

Przydatny artykuł


Najciekawsze porady... motyl noga...

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Sennik to rodzaj specjalnego słownika, który zawiera...
Czy osoba prywatna może ogłosić upadłość konsumencką?...
Jakie warunki trzeba spełnić żeby ogłosić upadłość...
Hi wujek-dobra-rada.pl Admin! Eric here with a quick thought...
Prosty przepis
Przydatne porady
Wspólnie z rodziną kupiliśmy catering dla kilkunastu osób...
uwielbiam włoskie wina!